Crossduathlon Ruddervoorde

Klaas Vantornout en de groen zwarte armada nemen Ruddervoorde over.

Een week geleden vond in Ruddervoorde de Superprestige Veldrijden plaats, waar ene Mathieu Vanderpoel bij zijn rentrée de concurrentie op een hoopje reed. Hij trok toen met zijn rhino’s het gras uit de grond en geen schuine kant was voor hem te steil. Hij, samen met zijn collegae, en het slechte weer van de laatste week hertekenden het parcours van een mooi bollend met gras voorziene omloop tot een verraderlijk rondje bezaaid met diepe sporen en zelfs bij momenten met modderpoelen die ruiken naar gegaarde koeienvlaaien. En geloof me, dat stinkt!!!

Nu, zondag laatstleden was het aan ons. Op hetzelfde parcours als de Superprestige maar dan nu als crossduathlon, georganiseerd door de Duathlon Vereniging Balibrugge. Het leek mij een mooie uitdaging.

Samen met Niki verkenden we zaterdag het parcours en waren we toen al getuige van wat Mathieu en co samen met het weer aan de omloop hadden aangericht. We waren het eens, dit wordt geen makkie.

Zondag vertrokken we vrij vroeg richting Ruddervoorde zodat we ook de jeugdreeksen konden zien. Bijna het ganse team van Bikesensation tekende present. Van jong tot oud, met mezelf als ouderdomsdeken. Tijdens deze wedstrijden zagen we toen al hoe veeleisend dit parcours wel is. Niettegenstaande deed iedereen het super. Emma Devoldere was eerste meisje in haar reeks. Broer Yannis werd knap 2de in zijn reeks. Alexander, broer van Andres Dekeyser won met overmacht zijn reeks. Andres werd 3de in zijn reeks. Kortom allemaal podia!!! De groen zwarte armada was top.

Voor de jeugdreeksen was Klaas Vantornout op het parcours aanwezig. Ik vroeg of hij meedeed. Hij twijfelde. Ik zei dat hij het gewoon moest doen en dat het een mooie erkenning voor de sport zou zijn. Of dit de doorslag gaf weet ik niet, maar niet veel later verliet hij de site met een rugnummer in de hand!

Heel weinig atleten tekenden present, maar de kwaliteit stond omgekeerd evenredig met de kwantiteit. Naast Klaas Vantornout, 2x Belgisch kampioen en 2x vice-wereldkampioen veldrijden, stonden Alexander Chamon, een top beachracer, Ward Vermeiren, een topper in het wielrennen, Niki Devoldere, Karel Vandewiele, en nog andere toppers aan de start. Ikzelf had bescheiden ambities. Finishen en geen blessure oplopen. Door tijdsgebrek kom ik niet meer aan trainen toe en worden wedstrijden mijn trainingen.

Om 15:00 gingen we van start voor 2,4km lopen, een kleine 13km op de MTB en opnieuw 2,4km. Op het eerste zicht lijkt dit ‘a walk in the park’. Maar schijn bedriegt. Vooral op de fiets!!!

Hier de wedstrijd:

Ik sta op de derde rij. Ik start behouden en loop kort achter Carl Salomez en Ward Vermeiren. Voor ons lopen Klaas Vantornout en Karel Vandewiele. Ik vermoed dat ik op een 8ste plaats loop, voor Niki Devoldere. Ik loop zonder forceren en kan samen met Carl en Ward wisselen. Ik verlaat de wisselzone net achter Carl maar voor Ward. Al snel haal ik in en maak ik enkele plaatsen goed. Maar op mijn beurt word ik geremonteerd, eerst door Ward en dan door Niki. Beiden poweren er vandoor. Ik moet passen. Ik maak fouten op de schuine kanten. Maar niet veel later zit ik terug in het spoor van Niki, die koos voor een modderbad vol koeienvlaaien. Ik kan 2 ronden lang aan de rekker hangen. Maar dan breekt de veer. Vanaf de vierde ronde zie ik Carl naderen. Het gebrek aan training eist zijn tol. In de vijfde en tevens laatste ronde gaat hij op en over mij. Met een laatste inspanning kan ik toch samen wisselen. Ik loop als zesde de wisselzone uit met Carl in mijn spoor. Hij versnelt en ik moet passen. Ik loop nu gewoon tempo. Ik kan zo als 7de overall finishen en als 1ste H50. De overall winnaar is Klaas Vantornout voor Alexander Chamon.

Met dit resultaat ben ik heel tevreden mee. Niki wordt 5de overall en 1ste H40 en Sofie wint de wedstrijd met overmacht ondanks een kapotte knie en materiaalpech.

De groen-zwarte squadra rules!!!

Jan Goddaer: 

7de overall en 1ste H50